- Úvod
- >>
- Ovocné stromy - vyše 300 druhov
- >>
- Dula, moruša, jarabina
- >>
- Dula podlhovastá ´CHAMPION´ podp. semenáč, 150-170 cm, kont. 5 l
Dula podlhovastá ´CHAMPION´ podp. semenáč, 150-170 cm, kont. 5 l
Podlhovastá dula s voňavými zlato žltými plodmi na všestranné použitie.
Parametre a vlastnosti
Farba kvetu | biela |
---|---|
Stanovisko | slnečné, teplé |
Pôda | vzdušná, priepustná, humózna |
Výška | 5 - 8 m |
Šírka | 4 - 6 m |
Zber plodov | IX - X |
Český názov | Kdouloň podlouhlá ´CHAMPION´ |
Charakteristika a pestovanie
Charakteristika: Dula pochádza z teplých oblastí juhozápadnej Ázie. Je to malý opadavý strom dorastajúci do výšky 5-8 m a šírky 4-6 m. Dula je príbuzná jabloniam a hruškám, rodí malvice, ktoré sú po dozretí jasne zlato-žlté, hruškovitého tvaru. Majú tvrdú a silne aromatickú dužinu. Dula má jednoduché tmavozelené listy. Jej kvety, ktoré na jar vytvára až po listoch, sú biele alebo ružové, s priemerom 5cm a piatimi okvetnými lístkami. Ovocie sa dá jesť varené aj surové.
Väčšina odrôd dule je však príliš tvrdá, trpká a kyslá na to, aby sa dali jesť za surova, pokým nezmäknú pod vplyvom mrazu alebo samovoľne následkom rozkladu niektorých látok. Dule sú vynikajúcim zdrojom vitamínu C. Dajú sa použiť na výrobu džemov, želé a dulového pudingu alebo ich môžeme ošúpať a potom, pražiť, piecť alebo variť. Ich silná vôňa ich predurčuje na pridávanie do jablkových koláčov a džemu, aby sa zlepšila ich chuť.
Slovo marmeláda, ktoré pôvodne znamená dulový džem pochádza z portugalského názvu tohto plodu – marmelo. V Iráne a iných častiach Stredného Východu sa suché semená z plodov používajú na liečenie zápalu hrdla a na zmiernenie kašľa. Semienka sa namáčajú do vody a viskózny produkt, ktorý takto vzniká, sa pije ako liek proti kašľu. Bežne sa používa pre deti, pretože neobsahuje alkohol a je to 100% prirodzený produkt.
Pestovanie:V moderných okrasných záhradách ju vysádzame ako zaujímavý malý strom do záhonov pozostávajúcich zo zmiešaných krov alebo ako solitér uprostred trávnikov, kde priťahuje pozornosť po celý rok. V zime odhaľuje svoju pravidelnú okrúhlu korunu s peknou štruktúrou konárov, na jar ponúka pohľad na úhľadné veľké kvety a na jeseň sa stáva stredobodom záujmu vďaka bohatstvu svojich užitočných zlatých plodov.