Povojník batátový ´ERATO® WHITE´, kont. 1l

Akcia Zľava 42%

Bataty alebo sladké zemiaky s jedinečnou chuťou a vysokým obsahom živín.

 
Botanický názov:
Ipomoae batatas ´Erato White´
Kontajner:
1 l
Obj. čislo:
0462
Dostupnosť
skladom
 
Ušetríte :
42% = 2,08 €
Cena s DPH:
5,99 € 3,49 €
Cena bez DPH:
4,99 € 2,91 €
-+

Povojník batátový ´ERATO® WHITE´, kont. 1l

Bataty alebo sladké zemiaky s jedinečnou chuťou a vysokým obsahom živín.

Parametre a vlastnosti

Stanoviskoslnečné
Pôdapriepustná, piesočnatohlinitá, výživná, mierne kyslá pôda
Intenzita rasturýchlo rastúci
Použitiev kuchyni
Zber plodovIX - X
Český názovPovijnice batátová / Batatovník jedlý ´ERATO® WHITE´

Charakteristika a pestovanie

Charakteristika: Povojník batátový je koreňová hľuza tropickej rastliny známa pod názvom batáty alebo sladké zemiaky. Batáty sú pôvodom z tropických a subtropických oblastí Strednej Ameriky. Povojník batátový ´Erato® White´ je vysoko produktívna odroda sladkých zemiakov. Vyznačuje sa dekoratívnymi, hlboko vykrajovanými listami, ktoré majú rôzne tvary. Na dlhých stonkách kvitnú biele, ružové až purpurové kvety. Hľuzy - plody majú tenkú, hnedastú šupku a bielu, sladkú dužinu. Povojník batátový sa môže pestovať aj ako okrasná rastlina k letničkám alebo ako izbová rastlina.


Vlastnosti: Energetická hodnota batátov je asi o polovicu vyššia, než u klasických zemiakov. Hľuzy obsahujú 70% vody, 18% škrobu a 6% cukru. Sladkú chuť im zaisťuje fruktóza, glukóza a sacharóza. Batáty obsahujú množstvo betakaroténu, proteínov, vitamíny A, B6 a C, vápnik, draslík, železo a vlákninu. Ďalej obsahujú kyselinu chlórogenovú, kyselinu kávovú, lutein a zeaxantín, ktoré znižuje hladinu cholesterolu v krvi a viažu na seba karcinogénne látky v tráviacom trakte. Konzumovanie sladkých zemiakov je vhodné ako prevencia rakoviny, očných chorôb, depresí a srdcových ochorení. Sladké zemiaky patria medzi najzdravšie potraviny sveta.


Využitie: Batáty sú vhodné na varenie, pečenie, gratinovanie a grilovanie. Používajú sa ako príloha k mäsu a rybám, pripravujú sa z nich kaše, pyré, sú vhodné do polievok a na výrobu dezertov.


Pestovanie: Batáty vysádzame po skončení jarných mrazov, sadenice sa sadia pomerne hlboko podobným spôsobom ako zemiaky. Vysádzajú sa na dostatočne slnečné stanovisko, najvhodnejšia je ľahká, priepustná, výživná, piesočnatohlinitá, mierne kyslá pôda. Po výsadbe je potrebné rastliny dostatočne zaliať. Po zakorenení batáty nevyžadujú príliš veľa vody, polievaním sa však úroda zvýši. Hľuzy sa zberajú po zaschnutí vňate, čo býva spravidla v septembri až začiatkom októbra.

Foto

Posledné zobrazené produkty