- Úvod
- >>
- Zeleninové priesady
- >>
- Artičoka ´ARTEMISA F1´, kont. 0,5 l
Artičoka ´ARTEMISA F1´, kont. 0,5 l
Artičoka ´ARTEMISA F1´, kont. 0,5 l
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Cynara scolymus |
---|---|
Kontajner | 0,5 l |
Doba kvitnutia | VII - VIII |
Zber plodov | VIII - IX |
Stanovisko | slnečné |
Pôda | vzdušná, priepustná, výživná |
Výška | 1 - 1,2 m |
Použitie | príprava jedál, liečivá bylina |
Dostupnosť | skladom |
Český názov | Artyčok zeleninový ´ARTEMISA F1´ |
Popis
Charakteristika: Artičoka zeleninová je trvalá bylina - zelenina, ktorej sa u nás najlepšie darí v teplejších vinohradníckych oblastiach. Vo vyšších polohách nedosahujú plody takú veľkosť. Artičoka dorastá do výšky 100 - 120 cm a podobá sa na bodliak. Listy sú kopijovitého tvaru, ostnaté. Plodom sú vajcovité nerozvinuté puky kvetov s okvetnými lístkami, ktoré sú zvyčajne fialovomodrej farby a dosahujú v priemere 15 cm. Kvitnú od júla do augusta.
Liečivé účinky: Plody artičoky sú veľmi zdravé a liečivé. Obsahujú inulín, minerálne látky a vitamíny A, B, C, E, K, ale aj kyselinu listovú, železo, zinok, draslík, vápnik. Nachádza sa v nich látka cynarín, ktorá posilňuje pečeň. Artičoky majú detoxikačné účinky, znižujú vysoký cholesterol a vysoký krvný tlak, majú antiseptické účinky, zlepšujú a urýchľujú trávenie a metabolizmus a normalizujú hladinu cukru v krvi. Používajú sa na výrobu čajov, tinktúr a odvarov.
Použitie v kuchyni: Artičoky sa používajú najmä v stredomorskej kuchyni, kde sú veľmi obľúbené. Môžeme ich použiť do polievok, šalátov, na pizzu, alebo ich môžeme plniť rôznymi mäsovými či syrovými plnkami. Výborne chutia aj dusené, grilované alebo pečené.
Pestovanie: Na pestovanie je vhodná priepustná, ľahšia, výživná pôda. Vysádza sa na slnečné stanovisko. Počas vegetácie treba rastlinu zalievať, okopávať a odburiňovať. Na jeseň zrežeme stonku až pri zemi a skrátime listy. Rastlinu je potrebné chrániť pred chladom zakrytím slamou alebo čečinou, alebo ju zazimovať v pivnici.