- Úvod
- >>
- Exotické rastliny, citrusy
- >>
- Pomarančovník ´NAVELINA´ 20-30 cm, kont. 2 l
Pomarančovník ´NAVELINA´ 20-30 cm, kont. 2 l
Pomarančovník ´NAVELINA´ 20-30 cm, kont. 2 l
Parametre a vlastnosti
| Botanický názov | Citrus sinensis ´Navelina´ |
|---|---|
| Podpník | Citrumelo |
| Predajná veľkosť | 20-30 cm |
| Kontajner | 2 l |
| Farba kvetu | biela |
| Zber plodov | IX - X |
| Stanovisko | slnko, polotieň |
| Pôda | ľahká, vzdušná, výživná |
| Výška | 1,5 - 2m (nestrihaný) |
| Mrazuvzdornosť | -6 °C |
| Použitie | črepník |
| Dostupnosť | skladom |
Popis
Charakteristika: Pomarančovník ´NAVELINA´ vznikol ako mutácia odrody ´Washington Navel´, je však odolnejší voči chladu a chorobám. Strom má husto olistenú, široko rozložitú korunu. Listy sú eliptické, malé, tmavozelenej farby. Rodiť začína skoro, úrody sú bohaté, často býva potrebná prebierka plodov. Plody sú stredne veľké (7-8,5 cm), hmotnosť 190-270 g, oválneho tvaru. Dužina je červenooranžová, jemná, šťavnatá, veľmi sladká a bezsemenná. Pomaranče dozrievajú veľmi skoro, a to koncom októbra až v novembri a na strome vydržia 3 - 10 týždňov.
Pestovanie: Citrusy pestujeme v črepníkoch, cez leto ich môžeme umiestniť na vonkajšie stanovisko na balkón či terasu. Optimálna teplota pre ich rast je 22-30 °C s čo najväčším množstvom svetla. Na zimu ich premiestňujeme do zimných záhrad alebo do chladnejších miestností v interiéri. Zazimovanie je najvhodnejšie s teplotou do 10 °C, vtedy citrus nepotrebuje veľa svetla, rast sa mu zastaví a je v stave pokoja. Ak nemáme možnosť zabezpečiť mu takúto teplotu, snažíme sa o čo najnižšiu s dostatkom svetla. V tomto období obmedzíme aj polievanie. Koncom mája až začiatkom júna privykáme citrusy vonkajším teplotám, rastliny by na začiatku sezóny nemali byť na priamom slnku. Citrusy pestujeme v ľahkom, vzdušnom a výživnom substráte. Presádzame ich 1x za rok v predjarnom období. Polievame mäkkou, najlepšie dažďovou vodou a nikdy nie studenou. Nezabúdame na rosenie listov. Počas vegetačného obdobia hnojíme pravidelne cca každých 10 dní. Je tiež potrebné dbať na to, aby sme citrusy neprenášali z miesta na miesto a zamedzili výkyvom teplôt, pretože tak môže dôjsť k opadnutiu listov.
