- Úvod
- >>
- OVOCNÉ STROMY
- >>
- Zakrslý ebenovník rajčiakový / Hurmikaki ´VANIGLIA´ 180-190 cm, kont. 18 l
Zakrslý ebenovník rajčiakový / Hurmikaki ´VANIGLIA´ 180-190 cm, kont. 18 l
Zakrslý ebenovník rajčiakový / Hurmikaki ´VANIGLIA´ 180-190 cm, kont. 18 l
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Diospyros kaki ´Vaniglia´ |
---|---|
Predajná veľkosť | 180-190 cm |
Kontajner | 18 l |
Doba kvitnutia | VI-VII |
Zber plodov | X - XI |
Stanovisko | slnečné |
Pôda | vzdušná, priepustná, vlhká |
Intenzita rastu | stredná |
Mrazuvzdornosť | -18 °C |
Dostupnosť | skladom |
Český názov | Zakrslý tomel japonský ´VANIGLIA´ |
Popis
Charakteristika: Mini ebenovník rajčiakový patrí do skupiny trpasličích ovocných stromov vhodných na pestovanie v črepníku na terase, či balkóne. Tieto stromy okrem toho, že prinášajú ovocie plnia aj okrasnú funkciu. Napriek svojej nižšej veľkosti produkujú dostatočné množštvo chutných plodov v rovnakej kvalite a veľkosti ako klasický strom.
Hurmikaki ´VANIGLIA´ je talianska odroda, ktorej oranžovočervené plody dozrievajú v novembri. Plody sú stredne veľké a majú mierne plochý guľovitý tvar. Dužina je jemná, mäkká, sladká a veľmi chutná. Farba dužiny je v zrelosti bronzová. Plody sa konzumujú čerstvé alebo sušené. Vyrába sa z nich aj lekvár.
Hurmikaki je obľúbené pre svoju sladkú chuť, nízku energetickú hodnotu a blahodarné účinky na celý organizmus. Je to významný zdroj vitamínov skupiny B, vitamínu C a najmä vitamínu A. Dužina obsahuje až 80% vody, má veľké množstvo vlákniny, prírodných antioxidantov, fosforu a magnézia. Plody upravujú metabolizmus, zvyšujú obranyschopnosť organizmu, zmierňujú stres, nervozitu, únavu, ale i svalové bolesti. Podporujú tiež zdravý rast a vývoj kostí.
Pestovanie: Ebenovník pestujeme vo vlhkej, ale dobre priepustnej pôde na priamom slnku. Obľubuje stanovisko chránené pred vetrom. Je to teplomilná rastlina, preto cez zimu môže zostať vonku len v najjužnejších oblastiach Slovenska, aj vtedy je však potrebné chrániť ho pred mrazmi. V iných oblastiach je vhodné preniesť ho cez zimu do miestnosti, kde teplota neklesá pod bod mrazu.