Vinič muštový ´CABERNET FRANC´ 50-60 cm, kont. 2 l
Vinič muštový ´CABERNET FRANC´ 50-60 cm, kont. 2 l
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Vitis vinifera ´Cabernet Franc´ |
---|---|
Predajná veľkosť | 50-60 cm |
Kontajner | 2 l |
Zber plodov | X. |
Stanovisko | slnečné |
Pôda | hlinito-piesočnatá, vzdušná |
Výška | 3-6m |
Intenzita rastu | rýchlo rastúci |
Dostupnosť | skladom |
Český názov | Vinná réva ´CABERNET FRANC´ |
Charakteristika a pestovanie
Charakteristika: Vinič ´CABERNET FRANC´ je muštová odroda, ktorá pôvodne pochádza zo Španielska, ale preslávila sa až pestovaním v juhozápadnom Francúzsku. Strapce sú menšie až stredne veľké, v priemere vážia 100 gramov. Bobule sú malé, okrúhle, tmavomodré s tenkou šupkou a arómou pripomínajúcou čierne ríbezle. Dozrieva v prvej polovici októbra (8-10 dní skôr ako ´Cabernet Sauvignon´) a spravidla sa vyznačuje vysokým obsahom cukru. Kvôli neskoršiemu termínu dozrievania sa odporúča na pestovanie v teplých vinohradníckych oblastiach. Odroda je odolná voči mrazu a je odolná voči múčnatke a hnilobe. Používa sa na výrobu vysokokvalitného červeného vína, často je kombinovaný s ´Cabernet Sauvignon´ alebo ´Merlotom´.
Pestovanie: Vinič vysádzame do vzdušnej, priepustnej, hlinito-piesočnatej pôdy na slnečné stanovisko. Kontajnerované sadenice sa vysádzajú po celý rok, je však veľmi dôležité zabezpečiť im dostatočnú zálievku. Voľnokorenné sadenice sa vysádzajú na jar pred vypučaním alebo na jeseň po ukončení vegetácie a opadnutí listov. Pred výsadbou je potrebné voľnokorenné sadenice namočiť do čistej vody aspoň na 12 hodín, aby boli korene dostatočne vlhké. Sadíme ich do jamy s hĺbkou 40-60 cm v závislosti od kvality pôdy. Korene skrátime približne na 10 cm a rastliny sadíme mierne šikmo, tak, aby miesto štepenia zostalo 5-10 cm nad zemou. Postupne pridáme do jamy zeminu, jemne ju popritláčame a dostatočne polejeme podľa potreby. Potom celé sadenice zahrnieme zeminou, vlhkým pieskom alebo ľahkou zmesou drevených pilín a piesku, aby sme zabránili ich vyschnutiu alebo vymrznutiu. Piesok sa odporúča najmä kvôli tomu, že nepoškodí rastliny a výhony dokážu cezeň rásť aj vtedy, keď ich zabudneme odkryť. Z vypučaných výhonov vyberáme dva najsilnejšie, ktoré zachováme. Ostatné výhony odstraňujeme vylomením a sadenice znovu zahrnieme. Keďže vinič zaraďujeme medzi liany, k svojmu rastu nevyhnutne potrebuje oporu.