Mäta citrónová, kont. 0,5 l
Mäta citrónová, kont. 0,5 l
Parametre a vlastnosti
Botanický názov | Mentha piperita v.citrata |
---|---|
Kontajner | 0,5 l |
Farba kvetu | ružovofialová |
Doba kvitnutia | VII-IX |
Stanovisko | slnečné, polotieň |
Pôda | vzdušná, priepustná, humózna |
Intenzita rastu | rýchlo rastúca |
Použitie | príprava jedál, nápojov |
Vzdialenosť medzi rastlinami | 40 cm |
Dostupnosť | skladom |
Český názov | Máta citrónová |
Hmotnosť | 0,5 kg |
Charakteristika a pestovanie
Charakteristika: Mäta citrónová má lesklé oválne listy, ktoré majú výrazne citrónovú arómu. Táto odroda rastie v kríčkoch. Je tmavšej zelenej farby, ktorá je ozvláštená fialovými až červenými odtieňmi na krajoch listov a vrcholkoch rastlín. Kvitne od augusta do októbra fialovoružovými kvetmi.
Pestovanie: Mäta je vysoko mrazuvzdorná rastlina (do - 28 stupňov), pestuje sa takmer po celom svete. Vyžaduje slnečné stanovisko alebo polotieň a priepustnú, vlhkú humóznu pôdu. Rýchlo sa rozrastá podzemkami a je vhodná aj na pestovanie v kvetináčoch.
Vonkajšie použitie: Hlavnou zložkou mäty je mentol, ktorý zmierňuje svrbenie, bolestivosť a podráždenie kože. Odvar z mäty sa využíva pri bolestiach zubov alebo sa na osvieženie pridáva do kúpeľa.
Vnútorné použitie: Mäta má priaznivé účinky pri tráviacich ťažkostiach, uvoľňuje kŕče, zlepšuje chuť do jedla, tíši podráždený žlčník, posilňuje nervovú sústavu a pôsobí ako mierne afrodiziakum.V kombinácii so saturejkou pomáha pri impotencii a frigidite, s rozmarínom zlepšuje telesný a duševný stav.
Využitie v kuchyni: Silne aromatické mäty sa využívajú na prípravu osviežujúcich letných kokteilov a vynikajúceho čaju. Dekoratívne listy sú výborné na zdobenie pokrmov a nápojov. Mäty s ovocnou a čokoládovou arómou sú vhodné na prípravu desertov, nápojov pre deti a pre tých, ktorí majú radi jemnejšiu chuť mentolu.