Pamajorán obyčajný ´ROSENKUPPEL´ (Oregáno), kont. 0,5 l
Pamajorán obyčajný ´ROSENKUPPEL´ (Oregáno), kont. 0,5 l
Parametre a vlastnosti
| Botanický názov | Origanum vulgare ´Rosenkuppel´ |
|---|---|
| Kontajner | 0,5 l |
| Farba kvetu | tmavoružová |
| Doba kvitnutia | VIII - IX |
| Stanovisko | slnečné |
| Pôda | hlinito-piesočnatá, vzdušná |
| Výška v liste | 15 - 20 cm |
| Výška v kvete | 40 cm |
| Intenzita rastu | stredná |
| Mrazuvzdornosť | -28°C |
| Použitie | korenina |
| Vzdialenosť medzi rastlinami | 30cm |
| Počet ks na m2 | 7 - 9 ks |
| Dostupnosť | skladom |
| Hmotnosť | 0,4 kg |
Popis
Charakteristika: Pamajorán obyčajný ´ROSENKUPPEL´ (Oregáno) je kompaktná trvalka vytvárajúca husté, guľovité trsy tmavozelených aromatických listov. V letných mesiacoch kvitne drobnými ružovo-fialovými kvetmi sústredenými do polguľovitých súkvetí, ktoré pôsobia dekoratívne a lákajú opeľovače. Vďaka svojmu tvaru a vôni je vhodná do skaliek, kvetinových záhonov aj bylinkových záhrad, pričom listy možno zároveň využívať v kuchyni.
Pestovanie: Oregáno obľubuje slnečné stanovisko a hlinito-piesočnatú priepustnú pôdu. Je výborne mrazuvzdorné (až do - 28 °C) a dobre sa pestuje aj v nádobách.
Využitie v kuchyni: Korenia sa ním šaláty, rajčiakové omáčky, rajčiakové polievky, zelenina, vaječné jedlá, polievky, morské kraby, salámy, husté polievky, guláš a jedlá zo syra, používa sa pri pečení a grilovaní mäsa a s obľubou k jahňaciemu a teľaciemu, ako aj dusenému mäsu. Odporúča sa kombinácia s bazalkou a čiernym korením. Rastlina je častou súčasťou koreninových zmesí. Hodí sa k zemiakom, paradajkám, strukovinám, vaječným a syrovým jedlám, do plniek, mletého mäsa, na dusenie a pečenie mäsa, na pizzu a slané koláče. Dobre chutí s chilli a cesnakom. Často sa kombinuje s petržlenovou vňaťou. Využíva sa v talianskej a gréckej kuchyni. Je súčasťou mnohých koreninových zmesí. Dôležitú a nenahraditeľnú úlohu zohráva v talianskej, mexickej a španielskej kuchyni, najmä pri príprave veľmi obľúbeného ľudového jedla pizzy. Je tiež nepostrádateľný pri príprave niektorých špagetových jedál.
