Pamajorán obyčajný (Oregáno), kont. 0,5 l

Obľúbená trváca, korenisto aromatická bylinka s tmavoružovými kvetmi.

 
Botanický názov:
Origanum vulgare
Kontajner:
0,5 l
Predajná veľkosť:
10-15 cm
Obj. čislo:
3405
Dostupnosť
skladom
 
Cena s DPH:
2,99 €
Cena bez DPH:
2,49 €
-+

Pamajorán obyčajný (Oregáno), kont. 0,5 l

Obľúbená trváca, korenisto aromatická bylinka s tmavoružovými kvetmi.

Parametre a vlastnosti

Farba kveturužová
Doba kvitnutiaVI-VIII
Stanoviskoslnečné
Pôdahlinito-piesočnatá, vzdušná
Výška v liste30 cm
Výška v kvete40 cm
Intenzita rastustredná
Použitiekorenina
Počet ks na m27-9ks
Vzdialenosť medzi rastlinami30 cm
Český názovDobromysl obecná (Oregáno)

Charakteristika a pestovanie

Charakteristika: Oregáno je aromatická trváca rastlina s vysokou rozkonárenou stonkou. Listy sú aromatické, menšie, vajcovité a jemne plstnaté. Smerom nadol sú listy väčšie. Stonky starších rastlín majú tendenciu drevnatieť. Voňavé kvety sú bledoružovej farby, rastú vo forme súkvetí na polovzpriamených až vzpriamených stonkách.


Liečivé účinky: Lieči chrípku, kašeľ, bolesti hlavy, upokojuje nervy a pomáha pri nespavosti. Podporuje chuť k jedlu a trávenie.


Pestovanie: Oregáno obľubuje slnečné stanovisko a hlinito-piesočnatú priepustnú pôdu. Je výborne mrazuvzdorné (až do - 28 stupňov) a dobre sa pestuje aj v nádobách.


Využitie v kuchyni: Korenia sa ním šaláty, rajčiakové omáčky, rajčiakové polievky, zelenina, vaječné jedlá, polievky, morské kraby, salámy, husté polievky, guláš a jedlá zo syra, používa sa pri pečení a grilovaní mäsa a s obľubou k jahňaciemu a teľaciemu, ako aj dusenému mäsu. Odporúča sa kombinácia s bazalkou a čiernym korením. Rastlina je častou súčasťou koreninových zmesí. Hodí sa k zemiakom, paradajkám, strukovinám, vaječným a syrovým jedlám, do plniek, mletého mäsa, na dusenie a pečenie mäsa, na pizzu a slané koláče. Dobre chutí s chilli a cesnakom. Často sa kombinuje s petržlenovou vňaťou. Využíva sa v talianskej a gréckej kuchyni. Je súčasťou mnohých koreninových zmesí. Dôležitú a nenahraditeľnú úlohu zohráva v talianskej, mexickej a španielskej kuchyni, najmä pri príprave veľmi obľúbeného ľudového jedla pizze. Je tiež nepostrádateľný pri príprave niektorých špagetových jedál.


Doplnkový tovar

Foto

Posledné zobrazené produkty